Skip to main content

I detta nyhetsbrev hittar du:

  • Lite tankar från vår berättare Maja
  • Byggnyheter
  • Inbjudan till årsmöte
  • Ett boktips man inte får missa
  • Infomation om nya återbruksappen
  • Lite annat smått och gott

INLEDNING av Maja Falkeborn Willner:

Tillsammans klarar vi också kriserna 

”En tid av förändring”, så löd rubriken till inledningen av det förra nyhetsbrevet. Den syftade då på det olika initiativ vi får ta del av här på Egnahemsfabriken, när det kommer till att tänka nytt i frågan om grön omställning och bostadslösningar. Då hade vi ingen aning om vilken förändring som faktiskt var på väg. För hur skulle man kunna ana att vi bara en månad senare skulle se en värld som till stor del är helt nedstängd? En värld, där nästan hälften av världens befolkning just nu sitter i karatän. Där bilder på ett tomt New York är den nya vardagen, där nästan all flygtrafik är på paus, och där vi inte vet nästa gång vi med gott samvete kan krama mormor. En värld och en vardag där vi helt plötsligt tvingas förhålla oss till ständiga nyheter om uppdaterade dödsantal och en allt mer pressad sjukvård.

Men i detta finns också hopp. Massor av hopp. Den styrka och godhet vi alla bär på och som ofta dyker upp när den behövs som bäst. Jag tänker på hyresvärdar som sänker hyrorna som ett sätt att hjälpa till i en ekonomisk svår tid, företag som ställer om och gör skyddsutrustning till vården istället för sin ordinarie verksamhet, privatpersoner som gör skyddsvisir sena kvällar efter arbetet, livestreamade möten och konserter, och främlingar som handlar åt dem som inte själva bör gå till affären. Enstaka handlingar som tillsammans gör stor skillnad. Handlingar som grundar sig i en välvilja och önskan om att allt ska gå så bra som möjligt.

Vi lever i en tid där alla behöver ta ansvar och Egnahemsfabriken har också bidragit i arbetet med att underlätta vardagen för våra riskgrupper här på Tjörn. Genom webbappen allatillsammans har vi skapat en möjlighet för de som behöver hjälp med handling, andra ärenden, eller som bara har en önskan om att prata med någon. De registrerar sitt behov, och blir sedan ihop matchade med volontärer som också anmäler sig i samma app. Hittills är det en hel del som utnyttjat möjligheten och påskliljorna och den lilla akvarellmålningen på bilden bredvid är en present som en av våra volontärer fick med sig av ett äldre par efter att ha hjälp dem att hämta ut medicin och köpa mat.

Tittar vi oss omkring just nu, kan vi se mängder av initiativ där människor hjälper varandra. Exempel som på många sätt styrker oss i vår filosofi om att vi kan skapa ett hållbart och rättvist samhälle, om vi bara jobbar för det tillsammans. För visst är det väl ganska tryggt att veta att vi faktiskt stoppar såväl flygtrafik som industrier, med folkhälsan som argument? Att människor hjälper varandra, när hjälp behövs. Att vi alla är sammankopplade, lika mycket via medmänsklighet som via ett dumt virus.

Till sist vill jag bara säga; ta hand om varandra. Se till att vara extra noggrann med källkritik. Sprid inte information du inte vet var den kommer ifrån. Håll avstånd, visa kärlek.

Maja Falkeborn Willner

Berättare på Egnahemsfabriken

Maja Falkeborn

Author Maja Falkeborn

Medlem, berättare, journalist, poddproducent, kulturtolk, boende i Berga.

More posts by Maja Falkeborn