Skip to main content

Hurra! Hurra!

Idag är vi extra stolta och glada. Vi har fått ett väldigt fint pris. Tjörns kommuns nyinstiftade Hållbarhetspris! Ett pris som kommunen inrättat för att uppmärksamma och belöna miljövänliga och långsiktigt hållbara initiativ.

Vår förening och verksamhet blev den första mottagaren. Tack! Och se vilken fin motivering kommunen har givit:

” Egnahemsfabriken har sedan starten 2017 haft en framstående betydelse för invånarna på Tjörn och för att hitta lösningar på Tjörns framtidsutmaningar”

Den långa motiveringen är vacker och väl värd att läsa i sin helhet, tycker vi!

Vi är en del av civilsamhället på Tjörn, som har vuxit ur tjörnbornas engagemang för varandra och självorganisering för att utveckla vår plats. Men om vi inte hade mötts av ett motsvarande engagemang från Tjörns kommun då hade det aldrig ens blivit något i första början.

Egnahemsfabriken är ett exempel på hur vi kan bygga samhället i samarbete mellan civilsamhälle och kommun. Och hur kommunen kan låta kraften i civilsamhället växa till en samhällsbyggnadskraft att räkna med, genom att ge den plats att frodas. Då kan vi få ut det bästa ur två sektorer och komplettera varandra, utveckla både det stora och det lilla samhället utan att det behöver finnas en motsättning.

Priser är verkligen inte anledningen till varför vi håller på. Men ska man få priser så är ett hållbarhetspris från kommunen precis det pris vi allra helst vill ha. Det står i våra stadgar att vårt ändamål är att arbeta för omställning, hållbarhet och utveckling av lokalsamhället. Det är därför vi finns.

Det stärker oss att Tjörns kommun också ser detta och uppmärksammar det!

Byggande och hållbarhet hör ihop, precis som byggande hör ihop med odling, mat, kultur, ungdomsverksamhet, barn, utbildning. För så funkar det i det sociala och idéburna byggandet, där husen är en del av livet. Hos oss kombineras husbyggande med skogsvärn, ekologiska isoleringsmaterial med fårhållning, skogsträdgård med projektbyggarytor, gemenskapsaktiviteter över generationsgränser med solcellsresor… det är en rätt märklig blandning faktiskt, precis som det måste vara när man testar vägar framåt.

Vi sade häromdagen att ett sätt att se på det vi gör är som ett samhällslabb. Det vi utforskar är olika sätt att existera, lära, leva, arbeta och skapa tillsammans. Vi behöver pröva många vägar mot framtiden idag, för att framtiden ska bli mer hållbar.

Vi kommer fortsätta att pröva de där olika vägarna hem, nu stolta och glada, med ett hållbarhetspris från Tjörns kommun i ryggen!

Egnahemsfabriken Tjörn

Author Egnahemsfabriken Tjörn

Redaktionellt konto för Egnahemsfabriken Tjörn

More posts by Egnahemsfabriken Tjörn