web analytics
Skip to main content
Egnahemsfabrikens blogg och podcast

När jorden rasar

Ett uppvaknande till ett ras. Lera, regnvatten, rötter och jord. Och en massa sprängsten i en sorglig sörja. Hur marken berövats sin styrka och inte lyckades hålla ihop. Sorgesången från jordlagren.

Där Byggmax nu fått fasadvägg av kvicklera, låg en gård där jag som tonåring inhyste min svarta häst med de snabba hovarna. Hos Ester, tanten med silverhåret som nån gång om året bjöd oss hästtjejer på sju sorters kakor bakom spetsgardinerna. Trädgården med de knotiga äppelträden, hagarna och stigarna genom lövskogen. Tystnaden och hästarna där jag varje dag efter skolan fann mig själv och lugnet. Men så skulle en väg dras över hagarna, genom gården och Ester förvisades från sin fädernegård och placerades i ett hus i centrum. Hon dog kort därpå. Vi och hästarna skingrades, flyttade bort och åren på gården blev ett varmt minne. Hur vi galopperade över ängarna fria som vinden. Nu var där en väg och inga äppelträd fanns kvar.

Decennier senare på en av turerna längs motorvägen såg jag en dag att skogen bakom platsen där gården legat var borta. Bara kal mark, lerjord och det breda såret i landskapet. De trolska ridstigarna dolt bakom lövkronor och berg låg i öppen dager och marken saknande sina träd. Företagsparken på höjden behövde ljus och fri lejd. Tonvis av sten och fylle fraktades till platån ovan skogen som inte längre fanns. Ur balans kunde naturen inte värja sig mot regnmassorna utan släppte sitt grepp. Lät de ske. För ingen brydde sig längre om balansräkningen. Att det inte funkar om man tar mer än man ger tillbaks. För då rämnar det. Som nu. Lera, jord och träd på glid. In i människobyggnaderna. Någonstans fanns barmhärtigheten. Att ge vika mitt i natten. För att inte straffa de oskyldiga.

Samma förmiddag. Pratar med alla mina barn, för att det är något med katastrofer, stora som små. De påminner om alltings skörhet. Livets bräcklighet. Att det kunde ske mitt på dagen, när Burger King var fullsatt, när vägarna var fredagstäta, när Byggmax kryllade av folk som skulle reparera, bygga och renovera under helgen. Tacksamheten över självaste livet, allt en håller kärt, kliver fram och knackar en i hjässan, ser på en och undrar om det kan bli tydligare än så. Greppa, ta tag, omfamna.

Påminns samtidigt om samhället vi lever och verkar i. Det fria och fina. Än så länge. Sonen som går på folkhögskola och få lära sig kroki, svarva trä och om de olika träslagens beskaffenhet. Om dottern som fått tjänstledigt från sitt arbete som konceptdesigner för att gå på folkhögskola och lära sig ännu mer om hur vi kan agera för klimaträttvisa jämlikhet och solidaritet. Att vi tillsammans kan agera och förändra. Att det finns företag som tror att ens anställda behöver den kunskapen. Packar paket med vandringskängor och ullvantar för hennes resa till samerna och till de som slåss för skogens rättigheter. Den andra dottern med de första ultraljudsbilderna som guld i famnen. Livet som fortgår och barnen som längtas efter. Den yngste sonen som pratar om sitt no-arbete om evolutionen. Hur vi hänger ihop, blir starkare och svagare på samma gång. Arternas obalans och människans oombedda övertag och makt.

Åker vägen om Lions som inviger nya lokaler där mamma jobbar som volontär för att vi ska återanvända och inte köpa nytt. Gemenskapen när de arbetar sida vid sida och omvandlar skänkta prylar till pengar för de som inte har samma tur, förutsättningar att välja sina liv.

Möter polisbilar och mediestripade bilar på uppdrag skydda och skildra. Åker över bron tillbaks till Tjörn, hem till huset i slutet av vägen. Går till hästarna i skogen och andas höstklar luft. Lutar huvudet mot solvarm päls och känner tacksamhet, frustration och hoppfullhet på samma gång. En förmiddag och ett ras som påminde om hur allt är till låns.

Ta hand om varandra.

Texten har tidigare publicerats av Anna Berglund på Facebook.

Ett fint pris på vägen!

Hurra! Hurra!

Idag är vi extra stolta och glada. Vi har fått ett väldigt fint pris. Tjörns kommuns nyinstiftade Hållbarhetspris! Ett pris som kommunen inrättat för att uppmärksamma och belöna miljövänliga och långsiktigt hållbara initiativ.

Vår förening och verksamhet blev den första mottagaren. Tack! Och se vilken fin motivering kommunen har givit:

” Egnahemsfabriken har sedan starten 2017 haft en framstående betydelse för invånarna på Tjörn och för att hitta lösningar på Tjörns framtidsutmaningar”

Den långa motiveringen är vacker och väl värd att läsa i sin helhet, tycker vi!

Vi är en del av civilsamhället på Tjörn, som har vuxit ur tjörnbornas engagemang för varandra och självorganisering för att utveckla vår plats. Men om vi inte hade mötts av ett motsvarande engagemang från Tjörns kommun då hade det aldrig ens blivit något i första början.

Egnahemsfabriken är ett exempel på hur vi kan bygga samhället i samarbete mellan civilsamhälle och kommun. Och hur kommunen kan låta kraften i civilsamhället växa till en samhällsbyggnadskraft att räkna med, genom att ge den plats att frodas. Då kan vi få ut det bästa ur två sektorer och komplettera varandra, utveckla både det stora och det lilla samhället utan att det behöver finnas en motsättning.

Priser är verkligen inte anledningen till varför vi håller på. Men ska man få priser så är ett hållbarhetspris från kommunen precis det pris vi allra helst vill ha. Det står i våra stadgar att vårt ändamål är att arbeta för omställning, hållbarhet och utveckling av lokalsamhället. Det är därför vi finns.

Det stärker oss att Tjörns kommun också ser detta och uppmärksammar det!

Byggande och hållbarhet hör ihop, precis som byggande hör ihop med odling, mat, kultur, ungdomsverksamhet, barn, utbildning. För så funkar det i det sociala och idéburna byggandet, där husen är en del av livet. Hos oss kombineras husbyggande med skogsvärn, ekologiska isoleringsmaterial med fårhållning, skogsträdgård med projektbyggarytor, gemenskapsaktiviteter över generationsgränser med solcellsresor… det är en rätt märklig blandning faktiskt, precis som det måste vara när man testar vägar framåt.

Vi sade häromdagen att ett sätt att se på det vi gör är som ett samhällslabb. Det vi utforskar är olika sätt att existera, lära, leva, arbeta och skapa tillsammans. Vi behöver pröva många vägar mot framtiden idag, för att framtiden ska bli mer hållbar.

Vi kommer fortsätta att pröva de där olika vägarna hem, nu stolta och glada, med ett hållbarhetspris från Tjörns kommun i ryggen!

Folkbildningen – bilden av framtiden som vi behöver

Idag vill jag skriva några rader om folkbildningen. Ni kanske har sett att det i höstbudgeten aviserats stora neddragningar som drabbar både folkhögskolorna och studieförbundens verksamhet hårt.

Detta gör mig väldigt ledsen.

Det livslånga lärandet, som står öppet för alla människor som befinner sig i helt olika livssituationer och åldrar, har varit en grundsten i den levande svenska demokratin. Studieförbunden och folkhögskolorna fyller en roll som ingen annan institution kan göra, de är unikt inkluderande, öppna demokratiska mötesplatser.

Det är en ironi – och, faktiskt, en tragedi – att folkbildningen ska tvingas till stora nedskärningar just när vi befinner oss i en brytningstid där framtiden ter sig alltmer oklar och där möjligheten att lyfta blicken från det omedelbara för att orientera och kalibrera sig tillsammans med andra människor, blir viktigare än någonsin förr.

I folkbildningen deltar man inte för att bli behörig till ett eller annat jobb, man läser för att växa som människa, i alla dess betydelser. Och vi, samhället, behöver mer än någonsin människor som får chansen att läka, växa, utvecklas, hitta orientering och må bra.

Grundkurs för självbyggare 2022, en del av Egnahemsfabrikens folkbildningsverksamhet

När människorna får chansen att må bra och vara hela, det är då samhället, vårt gemensamma, kan må bra.

Det tjänar vi alla på.

Egnahemsfabriken arbetar nära Studieförbundet Vuxenskolan och folkhögskolorna Billströmska på Tjörn och Ljungskile folkhögskola. Det är bara genom det här nära samarbetet med några av det unika svenska folkbildningssystemets gravitationspunkter som vi hos oss kan erbjuda ett brett och lättillgängligt utbud av lärande för omställning, och meningsskapande tillsammansbyggande.

Mycket av våra aktiviteter handlar om gemenskap och att utveckla vår kollektiva förmåga till handling genom praktiskt görande. En kärna i allt vi gör är relationer, broar mellan erfarenheter som går över gränser, som utvecklar tillit och stärker både gruppen och individen.

Folkbildningen genomsyras av samma enkla, kraftfulla och explosiva idé: alla kan, om vi bara får chansen att lära, öva och göra, tillsammans.

Du som har haft förmånen att kanske läsa en termin eller två vid en folkhögskola vet vad jag talar om när jag säger: det är såhär hela livet borde vara. Att nyfiket få fördjupa sig i ett tema, i sällskap med andra nyfikna som över loppet av några månader går från främlingar till ens vänner för livet. Inramat av folkhögskolans särskilda väsen av byggnader och miljöer, en själ som är väldigt närvarande på Billströmska folkhögskolan på Tjörn.

Folkhögskolan erbjuder ett litet campus, men utan universitetets anspråk på att det ska behöva vara en språngbräda ut i karriären. Bara en bra plats att få vara människa i ett meningsfullt sammanhang, en by med ett syfte.

Jag tror att det är en miljö och ett sammanhang som inte bara är bra här och nu utan också har framtiden för sig. En typ av plats som vi verkligen behöver mer av.

Ja, det är kanske just det här vi söker hela tiden? Det är hit vägarna hem leder. Till platser där människor bildas, blir hela och växer samman istället för att fördummas, gå sönder och glida isär.

Folkbildningen behöver utvecklas, inte avvecklas!

Vi söker en engagerad ekonom

En duktig ekonom är en nyckelspelare i alla verksamheter, stora som små, som bedriver en verksamhet med ett ekonomiskt innehåll. Vår fantastiska kassör och ekonom Mona har haft den allra största betydelse för Egnahemsfabrikens utveckling. Men nu är det dags att lämna det ansvaret vidare till nya krafter.

Vi söker dig med intresse för ekonomi och ett hjärta som samtidigt klappar extra för kooperation, hållbar utveckling och social ekonomi.

Read More

Rädda Boligstiftelsen i Trondheim!

En av våra stora förebilder & vår vänorganisation i Trondheim Norge, är hotad av nedläggning. Skriv gärna under uppropet om du vill stötta dem, kommunen fattar beslut 31 augusti.

Vi besökte Svartlamon Boligstiftelse förra året och fick höra om och se det fantastiska arbete som människorna där gör för att värna alla människors rätt till en bra, billig och trygg bostad.

Stiftelsen förvaltar bostäder i centrala Trondheim. Genom organiserat självbyggeri och återbruk har de även skapat tre nya flerbostadshus som är både roliga och var billiga att bygga. Medlemmarna bygger tillsammans och hyr sedan sin bostad precis som alla andra gör i området, som består av gamla vackra trähus som underhålls varsamt genom gemensamt arbete.

Boligstiftelsen i Svartlamon, Trondheim utvecklar en ny väg för Norge, där hyresrätten är lika normal som äganderätten. Därtill gör det det för folk med liten eller ingen plånbok, integrerar folk med olika stora plånböcker. De genomför samhällsbyggande och socialt ansvar i praktiken.

Chefen för Boligstiftelsen i Svartlamon fick för ett knappt år sedan förtroendet att bli strategisk chef för Trondheim Boligstiftelse och därmed bredda den intressanta verksamheten till hela kommunen. En jättespännande utveckling, trodde vi, men nu riskerar den istället att gå i graven.

De båda stiftelserna är fristående, men i styrelsen har Trondheims kommun, av olika skäl, majoritet. Det är därför kommunen genom ett politiskt beslut kan lägga ner Trondheims Boligstiftelse.

Skriv gärna under uppropet om du vill stötta dem, kommunen fattar beslut 31 augusti:

https://www.opprop.net/stopp_nedleggelsen_av_boligstiftelsen_i_trondhei

När ni har signerat får ni en mail som ska bekräftas innan er signatur registeras. Mailet kan hamna i papperskorgen, kolla alltså den.

Fabriken: Andra terminen börjar nu

Fabriken (Unga Omställningsakademin) drar igång sin andra termin nu den 4 september. Vi handledare John, Ben, Annika, Ali, Boel och Anna ser fram emot att träffa våra ungdomar, både de som kommer tillbaks för ännu en termin och nya att lära känna!

Är du nyfiken, vill hälsa på för att kolla in platsen och oss eller bara ställa frågor är du hjärtans välkomna att höra av dig.

För veckofärska uppdateringar om vårt arbete, projekt, sysslor, idéer och upptåg kan ni följa oss här via Egnahemsfabrikens blogg under kategorin Fabriken.

Är du forskare, lärare, utbildare eller på andra vis arbetar med metoder, platsutveckling och verksamheter för unga inom skola, praktik och jobb, är vi också nyfikna på era tankar, erfarenheter och projekt. På sikt hoppas vi kunna bidra till ett kreativt och hoppfullt nätverk och erfarenhetsutbyte kring olika sätt att stärka våra unga. Tillsammans tänker och gör vi bättre.

Mail: anna@egnahemsfabriken.se (Anna Berglund)

Mobil: 0730-947433

Fabriken / Unga Omställningsakademin är en verksamhet inom Egnahemsfabriken där ungdomar får en ny möjlighet att finna mening, gemenskap och framtidstro. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och drivs i samverkan med Tjörns kommun. Fabriken vänder sig till unga i åldrarna 12-20 år. Du hittar alla våra uppdateringar samlade här.

Köket är samhällets hjärta

Allt börjar med maten. Maten är en social och kulturell aktivitet som förenar oss i grupper, berättelser och upplevelser, som kraftfullt kan riva ner konstlade barriärer mellan grupper och ge form åt nya gemenskaper. Uteköket är matens arena i det offentliga rummet, under året har vi byggt två utekök i Göteborg…

Read More