Skip to main content

Detta händer på Egnahemsfabriken


Grundkurs för självbyggare 2024

Egnahemsfabriken Rödgårdarnas väg 9, Tjörn, Sverige

För tredje gången erbjuder vi under våren 2024 en samlad grundutbildning för dig som från grunden vill lära dig att bygga ett eget hus. Vi upprepar den vinnande formeln från tidigare år och varvar teori med mycket praktik under sex helger (var tredje helg), med start i mars och målgång i juni. Under kursens gång kommer vi bygga inte ett utan flera mindre hus, från bottenbjälklag till färdig byggnad.

13750kr

Fläta näverfodral med Kerstin Sylwan

Egnahemsfabriken Rödgårdarnas väg 9, Tjörn, Sverige

Näver är ett förnybart spillmaterial från skogen som är flexibelt och starkt och antibakteriellt. Vi är glada att återigen få välkomna designern och slöjdaren Kerstin Sylwan som håller en introduktionskurs till näver och tekniken flätning, med målet att göra en egen mobilväska/plånbok.

1650kr

Från träd till planka – lokal framtagning av byggmaterial med mobila sågverk

Egnahemsfabriken Rödgårdarnas väg 9, Tjörn, Sverige

Att ha kunskapen att själv plocka ut och förädla skogsråvara är en del i hållbart byggande och hållbart förvaltade skogar. Den 16-17 mars lär vi oss praktiskt allt som är möjligt kring användningen av mobila sågverk, tillsammans med Tobias Eklind.

2990kr

Fläta pilkorgar med Alice Kettle

Egnahemsfabriken Rödgårdarnas väg 9, Tjörn, Sverige

Vi är mycket stolta över att återigen kunna presentera en kurs under ledning av den brittiska konstnären och makern Alice Kettle. Under den här dagen lär du dig att väva en korg/bricka i olika sorters pil från Orust, genom användning av olika traditionella korgflätningstekniker. Vid kursens slut kommer du att ha färdigställt en egen korg och fått ett utvecklat grepp om hur det fantastiska materialet pil kan användas.

1750kr

Stolpverk för alla med Johanna Henriksson

Egnahemsfabriken Rödgårdarnas väg 9, Tjörn, Sverige

Stolpverk. Ett hantverk och en konstform. Men även ett praktiskt sätt att skapa rejäla trästommar som alla kan lära sig. Denna helgen fokuserar vi på att praktiskt bekanta oss med och jobba efter enkla stolpverksbyggmetoder, under ledning av timmertant Johanna Henriksson.

2990kr

En blå helg med Linda Zetterman

Egnahemsfabriken Rödgårdarnas väg 9, Tjörn, Sverige

Kursen vänder sig till dig som inte har tidigare erfarenhet av indigofärgning och vill pröva denna fantastiska naturliga infärgningsmetod. I kombination med indigofärgning arbetar vi med reservagetekniker som shibori och reservagetryck för att skapa mönster och färga olika nyanser av indigo. Deltagarna får pröva att arbeta med olika material som tyg, papper och trä. Du kommer att få ta del av kursledare Linda Zettermans kunskap om indigo, både dess historia och och fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv.

2100kr