Skip to main content

Under hösten och våren 2023-2024 har vi tillsammans med Länsstyrelsen Västra Götaland, Växa och Föreningen för ekologisk fjäderfäproduktion, tagit fram en byggmanual och en onlinekurs för att med små medel på egen hand bygga ett mobilt hönshus. Syftet är att stötta den som vill komma igång med att bidra till matförsörjning och livskraftig landsbygd genom att ha höns i liten skala på ett bra sätt.

Mobila hönshus kan betyda många saker i väldigt olika skalor och ambitionsnivåer, alltifrån små ”hönstraktorer” som flyttas för hand till stora vagnar. I vårt fall har vi lagt målbilden på storleksordningen vagn som flyttas med bil eller traktor, för cirka 50 hönor.

Tidigare har vi på Egnahemsfabriken byggt flera roliga och trevliga små hönshus på hjul, inom ramen för Vi Bygger Tillsammans-kursen hösten 2022 och tillsammans med ett hönskooperativ i Kolleröd, bland annat. Men med byggmanualen för 50 hönor har målet ställts mot en liten större, men ändå jämförelsevis liten, besättning.

Byggmanualen är tillgänglig gratis och kan laddas ner härifrån (klicka för att komma direkt till PDF som kan öppnas i webbläsaren eller sparas ner till din dator). I manualen visar vi steg för steg på ett så enkelt vis som möjligt hur du kan genomför ditt eget bygge, med egna medel. För dig som även önskar måttsatta stomritningar, hör av dig till oss på info@egnahemsfabriken.se.

Egnahemsfabriken Tjörn

Author Egnahemsfabriken Tjörn

Redaktionellt konto för Egnahemsfabriken Tjörn

More posts by Egnahemsfabriken Tjörn