Skip to main content

Egnahemsfabriken Tjörn har blivit medlem i CoHabitat Network! Ett globalt nätverk med organisationer från Globala syd och nord (bild 1) som under ledning av franska urbaMonde verkar för civilsamhällets involvering i bostadsförsörjning.

Jag deltog 1–4 oktober i Geneve, Schweiz, i nätverkets årliga konferens. Där presenterades World Habitat Awards guldvinnare 2024, ett initiativ i Jakarta, Indonesia. Där lyckades gräsrotsorganisationerna Rujak Center och Urban Poor Consortium (UPC) med att efter stora översvämningar 2015 skydda 1180 familjer från vräkning, genom att renovera 152 förstörda hus och i kooperativ form bygga 900 nya bostäder i flerbostadshus. World Habitat Awards silvervinnare 2024 är Kooperativet La Ciguë i Geneve. Det är ett studentkooperativ som startade 1986 som nu har 740 rum i kollektivboende. La Ciguë etablerar studentboende i fastigheter som ska renoveras eller rivas på sikt men renoverar också fastigheter och bygger nya energieffektiva hus som testar miljömässigt intressanta lösningar. Hyran för studentrummen är 55% under marknadspriset och det finns en inkomstgräns för att bo där. Man får stanna fem år. CoHabitat Network firade också 10-årsjublium med en stor fest. De äldre som startade nätverket var mycket närvarande men det var tydligt att nätverket idag drivs av de unga och det var slående att många av dem är kvinnor.

Förutom ett stort antal projektpresentationer från både Europa och Globala syd, exempelvis från Nicaragua och Zambia, med det gemensamt att man verkar för civilsamhällets involvering i bostadsförsörjning och att hålla bostadsbyggande borta från den spekulativa fastighetsmarknaden, hade nätverket bjudit en särskilt viktig aktör till konferensen: de som arbetar med finansieringsfrågor. Bland annat presenterade European Ethical Bank (EEB) som håller på att etablera sig och troligen kommer att ha aktiv låneverksamhet från nästa år. MOBA Accelerator erbjuder korttidslån för att överbrygga den svåra initiala fasen i kollaborativt byggande. European Community Land Trust Network (CLT) berättade om sin ambition att verka för att CLT:s utvecklas i Europa.

Stora behov och likartade utmaningar

Men konferensen handlade inte bara om att ta in kunskap, de cirka 80 deltagarna ägnade också mycket tid åt att i workshops blicka framåt (bild 2) och mejsla ut de viktigaste strategierna för att skala upp civilsamhällesdrivet och icke-spekulativt bostadsbyggande i kooperativ form, i alla länder som deltagarna representerar. Trots att projektpresentationerna visade på en imponerande förmåga hos civilsamhället att i samverkan med stat, kommun och andra aktörer ta ansvar för bostadsförsörjning med hög kvalitet, är behoven så skriande både i Globala syd och nord, att en uppskalning är oerhört viktig. Den viktigaste utmaningen, som också förenar Globala syd och nord, är finansieringsfrågan. Den knyter nära an till markfrågor, organisationsformer och lagstiftning, men också till traditioner och normer. Förutsättningar är väldigt olika i olika länder och det behövs mer kontextbasad analys för att förstå utmaningarna bättre.

Studiebesök i boendekooperativ med olika inriktning

En av dagarna ägnade vi åt studiebesök hos bostadskooperativ i Geneve. Vi besökte dels olika kooperativ i området Eco-neighbourhood Les Vergers de Meyrin med 1200 lägenheter (bild 3), där kommunen varit drivande för utveckling och samordning. Bildandet av de sju kooperativen i området föregicks av en fem år lång dialogprocess med civilsamhället och inte bara de framtida boende utan i hög grad de som redan bodde i området, både i flerbostadshus och småhus. Det resulterade i ett stort fokus på odling eftersom där finns lantbrukare med kunskap och erfarenhet som involverades att verka aktivt. Kooperativen odlar nu mycket av sin mat lokalt och har en gemensam mataffär (bild 4). De låga boendekostnaderna åstadkoms dels genom att kooperativen inte bygger för spekulation och därmed inte tar ut vinst. Regionen stödjer kooperativen med bidrag för socialt byggande, i samma utsträckning som privata aktörer, och med det stödet följer en maximal hyresnivå. Stöd utgår även till gemensamma ytor i husen och kooperativen har därmed frihet att utöka sådan yta på bekostnad av privat. I övrigt kommer kooperativen ner i pris genom att val av arkitekt, byggmaterial och byggare. Det finns en stor social såväl som ekologisk medvetenhet.

Man prioriterar olika i olika kooperativ. Kooperativet Equilibre (bild 5) har tre hus med 116 lägenheter och i ett av dem testar de mulltoalett och återvinning av näring i urin. La Ciguë’s studentboende i området (bild 6) med 70 studentrum i olika kollektiv har en enkel och ganska rå standard där studenterna själva formar insidan (bild 7). CODHA’s kooperativ (bild 8) med 196 lägenheter har oerhört stora och fina kollektiva ytor (bild 9-10) som samskapats av de boende.

Närmre centrum besökte vi Equilibre–Soubeyran (bild 11), ett kooperativ med 38 lägenheter där man kommit mycket långt ekologiskt, exempelvis genom att i stadsmiljö själva lyckas rena sitt avloppsvatten i en bädd med maskar och bakterier (bild 12). Man har också halmisolering i väggarna och lerklining av insidorna som de boende gjort själva. Fasaden mot söder är väldigt vacker med stora, sammanhängande, sociala balkonger som skuggas av vinrankor (bild 13). Sist besökte vi La Ciguë–Chaponnière, ett studentkooperativ i centrum (bild 14). Det är ett sexvåningshus från sekelskiftet som de renoverat och som rymmer 48 studentrum i kollektivboenden (bild 15-16).

Att Egnahemsfabriken Tjörn nu är aktiv del av CoHabitat Network är strategiskt viktigt för att vi, och de forskningsprojekt vi är involverade i, ska kunna utveckla ny kunskap inom fältet idéburen och gemensam bostadsförsörjning och det ska bli spännande att se vad kontakterna kommer att ge.

I närtid ser vi fram emot att se om framtida möten med European Ethical Bank och European Community Land Trust Network kan ge oss ny kunskap och kanske komplettera Ekobanken och Mikrofonden på ett fruktbart sätt. Finansieringsfrågan är som sagt den största utmaningen världen över för dem som arbetar med civilsamhällesdriven bostadsförsörjning.

Jenny Stenberg

Egnahemsfabriken Tjörn samt forskningsprojekten

Bostadsinnovationer underifrån och Idéburen och gemensam bostadsförsörjning

Jenny Stenberg

Author Jenny Stenberg

More posts by Jenny Stenberg

Leave a Reply