Under sommaren 2020 utformade och tillverkade ett våra sommarjobbande ungdomar ett utekök tillsammans. Resultatet av tre veckors intensivt arbete; ritande, grävande, kapande, gjutande, snickrande och målande, blev ett fint utekök på fabriken i Svanvik, som därefter använts i sociala aktiviteter och även är öppet för att användas av gäster.

Typ av projekt:

Utekök

Storlek:

5 moduler

Plats:

Tjörn

Projektform:

Tillsammansbygge genom byggbrigader på Egnahemsfabriken

Byggår:

2020

God mat lagas ute

Det vet ju alla, att den godaste maten ska både lagas och ätas ute. Oavsett om det är öppen eld eller över en gasbrännare, maten blir godare i frisk luft. I hjärtat av Egnahemsfabriken skapas en mötesplats kring lokal mat med en vedeldad pizzaugn i växthuset som systemets hjärta. Till pizzaugnen behövdes dock ett kompletterande utekök.

Uteköket designades och utformades under en helgkurs och vecka i medskapande design för och med unga i åldrarna 18-30 år. Därefter byggdes köket under två sommarveckor av Egnahemsfabrikens årliga sommarjobbare. Under byggperioden kombinerades designövningar och teorimoment på förmiddagarna och praktiskt arbete på eftermiddagarna.

Projektet Tillsammans bygger vi finansierades av Formas & Västra Götalandsregionen.

Under kursen fick ungdomarna genom en medskapande designmetod ta fram modeller och ritningar på uteköket. Tillsammans och demokratiskt i olika grupper planerade de för kökets funktion, planering, material och utformning. Uteslutande återbuksmaterial användes, så formmässiga och estetiska beslut baserades på tillgängligt material. Invigning av uteköket skedde med ett Mat & Prat den 3 juli. Bandet Tumult uppträdde och ett 50-tal deltagare var på plats.

Deltagare: Roman Akbary, Lina Bloom Wrenne, Victor Dantzar, Vidar Sjögren, Julie Edvardsson, Mohammad Jafari, Tayseer Jarrar, Moa Johnsson, Dorothea Schwarzmayr, Léon Söderberg och Osman Musse.

Ledare: Projektledare Tinna Harling och ungdomsprojektledare Anna Berglund, forskare/professor Jenny stenberg, workshopledarna Bruno Goncalves och John Fjällbrant, arkitekt Miriam Andersson