Christian Rubell och Maja Falkeborn Willner bygger nytt hus till familjen på sin tomt i Berga för att samtidigt frigöra den tillbyggda enkelstugan till Christians mor. Bygget sker i egen regi tillsammans med Egnahemsfabriken och med stora inslag av förnyelsebara och lokala material i en strävan att minimera husets miljöpåverkan.

Typ av projekt:

Enfamiljshus & generationsboende

Antal bostäder:

2 st.

Läge:

Berga, Östra Tjörn

Projektform:

Självbygge

Familjen bygger tillsammans

Maja och Christian med barnen Even och Mio är vana husbyggare efter tillbyggnad och renovering av det lilla enkelhuset som vuxit till 70kvm genom fina tillägg. Nu bygger de tillsammans på sitt nya ekohus, ett omfattande och ambitiöst byggprojekt.

Plan och utformning

Familjen har tillsammans med Egnahemsfabriken ritat ett yteffektivt ekologiskt hus med mycket gemensam yta för familjeliv och umgänge och med en känsla av rymlighet.

Hjärtat i markplanet är det stora allrummet med kök och matplats framför den murade eldstaden i husets mitt. Fönster och glaspartier har placerats åt tre väderstreck för att ge ljus och utblickar mot hästhagar och trädgård.

Lösningar för ett billigare boende

Att hålla nere byggkostnaden har varit parets utgångspunkt för att behålla möjligheten till ett liv utan höga skulder och med stor frihet. Vägen till ett billigt men ändå vackert och hållbart hus går genom en mycket stor del eget arbete, återbruksfyndande, krympning av ytor, att bygga klart huset stegvis, samt en ständig jakt på smarta förenklingar.

Bygget

Paret gör det mesta av bygget själva men tar hjälp av vänner och andra medlemmar i Egnahemsfabriken för vissa moment, som takläggning, panelbearbetning, isolering, glesning mm.