Eva är en av Egnahemsfabrikens första självbyggare och i januari 2018 startade hon byggandet av ett extra bostadshus i sin trädgård. Huset är 38 kvadratmeter stort och består av ett sovrum, loft, fullt utrustat kök, badrum med dusch och tvättmaskin. Till det finns också odlingsmöjligheter och uteplats. Mindre än två efter byggstart – i november 2019 – flyttade en hyresgäst in.

Eva Annerås hade funderat på att bygga ett mindre hus på sin tomt under några års tid, men det var först efter att hon hade lyssnat på en föreläsning om Egnahemsfabriken hon tog beslutet om att sätta igång.

Att bygga på det här sättet känns helt rätt. Vi behöver tänka mer funktionellt, och låta det sociala och ekologiska också vara en del av byggprocessen, säger Eva Annerås.

Idag har hon ett 38 kvadratmeter stort hus på sin tomt och hon har varit delaktig i såväl ritandet av huset som i det praktiska arbetet. Något som, tillsammans med användningen av återbrukat material, också dragit ner kostnaderna.

        Mycket målning har jag gjort själv. Jag har också satt in köket själv tillsammans med min son och svärson. Sedan har Egnahemsfabriken också anordnat två brigader. Det har varit en jättehjälp. Hade jag haft mer tid hade jag säkert varit med och byggt mycket mer, men eftersom jag jobbade köpte jag in de mesta tjänsterna av Egnahemsfabriken.

Den totala kostnaden för huset ligger på strax över 700.000 och det är inklusive grunden, vattendragning, elinstallationer, vitvaror o.s.v. Hon hyr ut det för 5000 kr inklusive el.

        Det är en lagom summa tror jag. Jag gör det inte för att tjäna pengar, utan framför allt är det trevligt att ha en till person på gården, säger Eva Annerås.

Här kan ni läsa mer om Evas hus i en artikel i Hem & Hyra.

Intervju med Eva

Eva, varför ville du bygga ett hus?
Det fanns flera anledningar att bygga. Dels har jag tre vuxna barn med familjer, och det har varit svårt att träffa alla samtidigt med den plats jag hade innan. Sedan var tanken också att kunna hyra ut, det är så många som behöver bostad idag. Jag har bott mycket kollektivt i mitt liv tidigare, och eftersom jag lever ensam nu tänkte jag att det var kunde kul att ha fler här på gården så man kan samarbeta kring odling till exempel.

När började du bygga huset och när blev det färdigt?
Vi började bygga i januari 2019. Innan det hade jag gått en studiecirkel på Egnahemsfabriken och där jag tagit olika beslut och förberett mig inför byggandet. Första september blev huset helt färdigt och hyresgästen flyttade in.

Vad var det för studiecirkel?
Under studiecirkeln fick vi hjälp och kunskaper inför byggandet. Där fanns andra i samma situation som jag, folk som hade mark och ville komma igång och bygga. Vi gick igenom allt ifrån, myndigheternas olika ansvarsområden, olika aktörers olika roller, vi lärde oss om färger och färgsättning och andra självbyggare berättade om deras byggprocesser. Dessutom fanns arkitektstuderande på plats och hjälpte till att rita våra hus. För min del blev det dock inte jättemycket ritande, jag valde att utgå ifrån Egnahemsfabrikens egen husmodell ”EgnahemEtt”, som jag bara utökade något.

Just det, studiebesök gjorde vi också, till ekobyn på Orust till exempel!

Var det en givande studiecirkel?
Absolut! Studiecirkeln var lärorik men också ett bra sätt att knyta kontakter. Det var genom den studiecirkeln jag lärde känna min hyresgäst till exempel, som idag hyr huset jag byggde.

Kan du beskriva huset du byggt?
Det är 38 kvadratmeters stort. Lite rymligare än en ett attefallshus med andra ord. Jag tycker om ljusa rum, så det är mycket fönster. Huset har en enkel byggkonstruktion, det är modernt men ger också en känsla av äldre stil. Det är lockpanel, trägolv och klinkers i hallen, äggoljetempera på väggarna och öppen planlösning. Sedan är det två loft, på det ena får man plats för prylar och på andra loftet är det plats för flera sängplatser. Det finns också ett litet men funktionellt sovrum åt norrläge, ett rejäl utrustat kök med ett köksbord där man kanske får plats med 8-10 personer, samt ett bra badrum med tvättmaskin och torktumlare. Utöver ytterdörren finns också en altandörr där man kommer ut till en vacker uteplats. Där man höra bäcken porla och man har lite odlingsmöjligheter.

Hur kom du fram till storleken och utformningen av huset?
Vi får ju bygga 50 kvadratmeter i komplementshus här ute, men det skulle bli för dyrt för mig. Samtidigt kändes ett attefallshus för trångt. Jag gillade ritningen av Egnahemsfabrikens husmodell EgnahemEtt, men ville ha det lite större så då hjälpte de till att utöka ytan något. Jag kände direkt att det blev jättebra Det är bekvämt och rymligt, samtidigt som det inte är för stort. Min dotter sa här om dagen när hon tittade på det färdiga huset, ”vilken pärla, man blir så glad när man ser på det!”. Och det blir man verkligen. Jag är jättenöjd.

På vilket sätt fick du hjälp av Egnahemsfabriken?
Egnahemsfabriken gjorde det mest. Jag jobbade heltid under bygget och kunde inte göra så mycket själv. De har byggt konstruktioner, köpt materialet, flyttat hit det. Sedan har de hjälpt mig att använda en del återvunnet material som gjorde det billigare. De har också anordnat två brigader, och på så sätt fick jag hjälp att få det målat gratis till exempel. Det var en jättehjälp.
Det som är roligt med Egnahemsfabriken är att det hela tiden händer så mycket runt omkring. Nu ska jag tillexempel vara med i Egnahemsfabrikens hönskooperativ. Så jag har ju lärt känna många och blivit en del av deras sammanhang.

Hur mycket av arbetet gjorde du själv?
Jag gjorde mycket målning själv. Jag fick en skjuts under målarbrigaden som anordnades men det behövdes ju målas flera gånger. Sedan gjorde jag också lite sågande och var behjälplig vid olika andra situationer, som vid städning och vid behandling av golvet till exempel. Jag har också satt in köket själv, tillsammans med min son och svärson. Hade jag haft mer tid hade jag säkert varit med och byggt mycket mer, men eftersom jag jobbade köpte jag in de mesta tjänsterna av Egnahemsfabriken.

Var det något som var extra kul?
Brigaderna var extra roliga! Så många glada ansikten! Det är en väldigt rolig del av det hela. Men hela processen har varit kul.

Vad har det kostat?
Byggandet har kostat strax över 700 000, och då är allt med. Grund, vattendragning, elinstallationer och vitvaror. Det kompletta huset.

Vad hyr du ut för?
Jag tar 5000 inklusive el. Det är en lagom summa tror jag. Jag gör det inte för att tjäna pengar, det är framför allt är det trevligt att ha en till person på gården.

Har denna erfarenhet gett dig mersmak tillsammansbyggande?
Ja, det tycker jag! Men konceptet är inte nytt för mig. När jag bodde på herrgård så delade vi på barnpassning och allting. Men visst, jag pratade för ett tag sedan om att ha ”tillsammansdagar” med några vänner där vi åker hem till varandra och hjälper till i grävande, byggande, städande, vad som helst – och den tanken är nog en ring på vattnet av filosofin från Egnahemsfabriken. Att göra saker tillsammans underlättar och gör livet roligare.

Byggbrigader

Bilder från bygget