Skip to main content

Hur ska det se ut? Vart ska vi?

Nu har vi hållit på i några år (sedan 2018) med att väva på det spännande och märkliga sammanhanget som Egnahemfabriken blommat ut till, här på östra Tjörn.

Inget var direkt planerat, men det ena har givit det andra i utforskande och samspel mellan alla människor och grupper som gjort platsen till sin: självbyggare, tillsammansodlare, onsdagsvolontärer, marknadsgäster, kursdeltagare, byggbrigadister, Fabrikenungdomar, folkbildare, slöjdare, pizzabakare, hönskooperativ, byggpedagoger, arkitekter, byggmenskaper, omställare, statstjänstemän, barn och pensionärer, nya och gamla svenskar… och många andra. Detta är vårt gemensamma verk! 

Inte bara ett verk. Faktiskt, när man tänker på det, en sorts konstverk.

Och inte bara ett konstverk utan en dessutom en verksamhet, där vi idag är 16 personer som arbetar dagligen med att utbilda, rådge, formge, bygga, stötta, forska, omhänderta och på olika vis utveckla formerna för gemenskapande av en hållbar framtid. Ovanligt och rentav unikt i sitt slag.

Men vart ska vi nu?

Vad ska Egnahemsfabriken i Svanvik på Tjörn vara om 5 år, om 10 år? Vilka nya plantor och livsformer skulle kunna växa just här, runt det som finns idag?

Vi ser idag att det har skapats en jordmån på den här platsen som är ovanlig, som kan bli något ännu mer fantastiskt. Något som vi behöver i samhället idag: En generös, inbjudande och gränsöverskridande plats, där vi arbetar praktiskt med att lära och skapa en hållbar gemensam framtid tillsammans – där alla får chansen att delta och själva göra.

Föreningen Egnahemsfabriken har under 2023-2024, i dialog med närstående aktörer och samarbetspartners, arbetat fram en vision och utvecklingsplan för området i Svanvik. I februari lämnade vi in en intresseanmälan till Tjörns kommun om att få köpa marken för att förverkliga visionen. Och nu vill vi berätta för alla om vad vi vill göra.

Det har varit svår att sätta en enda rubrik som blir tillräckligt inkluderande utan att samtidigt bli så bred att den blir en tom fras, men vi har gjort ett försök: Möjligheternas Svanvik – ett kreativt campus på Tjörn för en hållbar framtid

För att utvecklingsplanen och visionen ska kunna genomföras behöver vi vara många, ännu fler än idag, som engagerar oss för att den ska bli verklighet.

Den 17:e september mellan klockan 17-20, bjuder vi in till ett öppet möte på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn med fokus på framtiden.

Planerna för området presenteras i ord och bild. Vi pratar om vägen dit. Vi hör från olika aktörer om vad de tänker om framtidens Egnahemsfabriken och hur de själva vill bidra och använda platsen. Vi samlar in fler tankar och perspektiv. Det är också ett tillfälle att komma om du vill vara med och bidra (eller om du bara är nyfiken på att höra mer).

Den 17:e september blir en viktig kväll för Egnahemsfabriken, ett avstamp mot nästa kapitel. Dessutom: kaffe och fika finns på plats (kaffet är gratis, fika till självkostnadspris som det ser ut nu, via caféet).

För att säkra en plats, gå in och anmäl dig här: tjorn.egnahemsfabriken.se/kalendarie/presentation-av-framtiden-for-egnahemsfabriken-i-svanvik-pa-tjorn/

Och dela gärna inbjudan vidare. Vi har en stor sal, och den ska fyllas!

Erik Berg

Author Erik Berg

Medlem, organisatör, tillsammansbyggare, arkitekt, skribent, boende på Mjörn.

More posts by Erik Berg