Typ av projekt:

Trädgård, odling och platsutveckling

Läge:

Egnahemsfabriken Tjörn

Projektform:

Genomförs av deltagare och anställda på Egnahemsfabriken under 2023 med projektstöd från Leader Södra Bohuslän

Projektledare:

Ida Karestrandinc

Med stöd av:

Med projektstöd från Leader Södra Bohuslän genomför vi nu projektet Egnahemsfabrikens trädgård under 2022-2023. Tillsammans formar vi trädgården i Svanvik till att bli en grönskande plats för odling, möten, byggande och omställning. 

Egnahemsfabrikens trädgårdar är en plats för lärande och experiment. Du är välkommen hit på onsdagseftermiddagar mellan 15 – 18 för att hjälpa till praktiskt i trädgårdsarbetet och pröva och testa nytt tillsammans med andra som också vill vara med och skapa platsen genom trädgårdsodlandet.  Då finns också våra trädgårdsexperter på plats för att ge goda råd och handleda dig som är odlingsnyfiken och vill lära mer.

Ibland arrangerar vi föreläsningar, öppna workshops och arbetsdagar inom temat trädgård och anordnar bytesdagar där vi kan byta fröer, plantor och skörd med varandra. Aktuell info finns på hemsidans kalendarium.

Vi har en fin plats som vi skapar tillsammans, i en fri och trivsam gemenskap. Vår förhoppning är att trädgårdens framväxt ska kunna ge inspiration till hur det enkelt går att arbeta med trädgård, för såväl trivsel, estetik som matförsörjning utan stora medel.

Våra odlingsytor spelar en viktig roll i det hållbara, cirkulära samhället. Vi ser fram emot att möta dig som är nyfiken på trädgård och odling och att vi tillsammans kan lära av varandra och experter inom ämnet.

Varmt välkommen!

DEN GRÖNA FABRIKEN

Varför trädgårdar och odling på en husfabrik? För oss är det självklart – det hör ihop! Vi är inte bara en husfabrik utan ett sammanhang där vi utforskar vägar till omställning och hållbara hem och odlar gemenskaper i många olika former. Trädgården är bostadens vagga. 

Lärandet genom görandet är en röd tråd i både byggandet och trädgården.

Att skapa en trädgård och odlingar som är hållbara på riktigt kräver arbete och kunskap som alla deltagare här får chansen att erövra tillsammans. Hur samlar vi regnvatten och återanvänder det? Hur fungerar komposten som trädgårdens motor? Hur blir trädgården både vacker och produktiv? Vad ska man satsa på för att öka sin matsäkerhet? Vi arbetar med permakultur som en av våra utgångspunkter.

Våra odlingar kopplar också till våra kursaktiviteter, pizzerian och andra utbildningar – det vi odlar skördar vi också och använder själva i vår matlagning,

SKÖRD

HÄR ODLAR VI TILLSAMMANS DEN FRAMTID VI VILL HA