Skip to main content

Detta händer på Egnahemsfabriken


Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Prova på traditionell stavsvarv med Wild Crafted Home

22 juni, 2023

1500 kr

Gå direkt till anmälan!

Under denna dag får du möjlighet att uppleva svarvning på en traditionell fotdriven svarv. Vid slutet av dagen kommer du att känna tillfredställelsen i att ha tillverkat en liten träskål med enkla historiska redskap och handens egna kraft.

(se även workshop Borst-/Kvastworkshop samma dag – perfekt tillfälle att umgås med sina vänner genom hantverkande ❤️)

Med hjälp av handsmidda verktyg och din egen kropp kommer du under dagen att kunna tillverka en vacker skål, idealisk för dagligt bruk i ditt kök eller i ditt hem; den fungerar mycket bra till musli, soppor, sallader eller förstås att bara förvara saker i. På plats finns förberett färdigyxade skålämnen och du påbörjar sedan processen med att bearbeta insidan och utsidan av din skål på svarven. Mycket av kunskapen handlar om att vara lyhörd; se, känna och lyssna till ljuden när man med ben- och armkraft svarvar fram en skål med denna fantastiska gamla teknik. Du kommer att kunna få god hjälp om du behöver, så att du känner att du hinner så långt du önskar. Alla verktyg kommer att finnas på plats.

OBS: Workshopen kommer hållas på engelska. Oliver är van vid att arbeta på engelska i Sverige  – språket brukar inte bli ett hinder. Du kommer att kunna förstå och lära dig ändå. Övrig personal på plats hjälper genast till om något behöver förklaras. 

Presentation av handledare: Oliver Klotzek är en yrkesverksam och engagerad ”green woodworker” från Tyskland, nyligen bosatt i Sverige tillsammans med sin fru Raleigh, också hon hantverkare. Sin skicklighet och sina tekniska kunskaper inom området har han bland annat inhämtat genom att spendera tid med olika trähantverkare i Europa och USA. Oliver har  specialiserat sig på stavsvarvning och producerar själv olika sorters föremål samt undervisar i hur man kan skapa tillexempel skålar och fat till kök och hem. De senaste åren har han även arbetat med smide och skapar idag själv tex de redskap som används vid svarvningen. Oliver har en passion för att dela med sig av historiska hantverkskunskaper; han vill att vi ska få upp ögonen för traditionella metoder och för vad vi kan åstadkomma med våra händer. Oliver Klotzek kan konsten att visa dig hur värdefullt det kan kännas att själv, med enkla metoder och redskap, kunna skapa saker i trä och andra material.

Lunch/fika: Vegetarisk lunch finns att köpa till självkostnadspris (anmälan krävs) annars går det bra att ta med egen lunch, utrustat kök finns på plats. Gratis Kaffe/te finnes, fikabröd till självkostnadspris.

Anmälan lunch + ev allergi/specialkost till annika@egnahemsfabriken.se


Såhär funkar det:

  • DATUM OCH TID: 22/ 6 (torsdag) 2023
  • TIDER: 10.00 – 16.00
  • FÖR VEM? Deltagande är öppet för alla
  • ANMÄLAN: Anmäl dig via länk till SV (se knapp överst)
  • FRÅGOR: annika@egnahemsfabriken.se
  • AVGIFT: 1500:-

Anmäl dig här:  https://www.sv.se/avdelningar/sv-vast/kurser/wild-crafted-home—svarva-traskal-pa-traditionell-stavsvarv-90211/

 

Organizers

Egnahemsfabriken
Studieförbundet Vuxenskolan
Wild Crafted Home

Venue

Egnahemsfabriken
Rödgårdarnas väg 9
Tjörn, Sverige
+ Google Map
View Venue Website