Skip to main content

Självbyggarnas och allmänhetens byggskola i den sociala husfabriken på Tjörn

I samarbete med Billströmska folkhögskolan presenterar Egnahemsfabriken stolt:

Vi Bygger Tillsammans 2, hösten 2023

En studiemedelsberättigad folkhögskoleutbildning på helfart höstterminen 2023, för dig som genom praktiskt arbete vill lära dig att bygga ett eget hus, för omställning och hållbarhet.

KurspresentationTill anmälan!

Den här kursen vänder sig till dig som vara med och skapa en hållbar framtid. Och som, bokstavligt talat, vill bygga ett hus. I samarbete mellan Egnahemsfabriken Tjörn och Billströmska folkhögskolan erbjuder vi en utbildning, där du under en termin lär dig grunderna i hållbart byggande och omställning. Teoretiska studier på skolan blandas med praktiskt arbete på Egnahemsfabriken. Arrangeras hösten 2023 för andra gången (läs om första upplagan av kursen i den här artikeln i Åter 1/23!)

Du som går kursen kan exempelvis vara en omställare, nystartare, nybyggare, eller arkitektstudent med intresse för medskapande design.

Tillsammans med dina kurskamrater studerar du frågor som: Vad kan vi göra praktiskt med bostäder, resande, produktion och konsumtion för att ställa om till ett fossilfritt och hållbart samhälle? Hur jobbar vi för att göra breda grupper i samhället delaktiga i förändringen?

INTRODUKTION

KURSENS INNEHÅLL:

Från planta till planka!

Tillsammansbygge: Vi kopplar ihop byggande och omställning, där byggande är ett nödvändigt verktyg för en omställning. Vi bygger ett hus tillsammans. Parallellt skapar vi och tar del av föredrag och föreläsningar om sätt att leva, kring omställning, hållbarhet och återbruk. I kursen ingår grundläggande konstruktions- och ritningslära, praktiskt byggande, medskapande design och ekonomi och regler för byggande.

Klimat och omställning: Kursen består av en praktisk del där odlingen på skolan står i fokus. Vi testar olika tillvägagångssätt att förlänga odlingssäsongen samt olika metoder som är viktiga vid självhushållning. Vi tar del av aktuell kunskap kring klimatet och biologisk mångfald med fokus på vilka praktiska lösningar som finns för att skapa ett hållbart samhälle.”

Engagemang och aktivism: Hela kursen genomsyras av engagemang i teori och praktik och vi samarbetar med många intressanta lokala organisationer. Frågor vi ställer är hur vi tillsammans kan ta initiativ till och driva fram de nödvändiga politiska satsningarna i samhället. Vi lägger stor vikt vid engagemanget i klimat och omställning framför allt på skolan, och vi provar olika sätt att sprida både engagemang och kunskap.

Vi provar på: Utöver det praktiska arbetet som rör tillsammansbygge kan vi prova på olika sätt att ställa om till ett hållbart samhälle. Det kan handla om odling, perma-kultur, aquaponik, fårskötsel, höns och biodling eller hantverk som att spinna och sticka, sy, keramik och handgjort papper.

ARBETSSÄTT:

Vi lär genom att bygga!

Vi lär genom att göra. Utgångspunkten är alltid diskussioner och samarbeten i grupper, där alla bidrar och delar med sig av egna erfarenheter och reflektioner. Vi deltar aktivt i lokala projekt och gör studiebesök i verksamheter som på olika sätt främjar ett hållbart samhälle. Vi bjuder in gästföreläsare och går på föreläsningar och utställningar – närheten till Göteborg gör att utbudet är stort.

På folkhögskolan ingår också lärande tillsammans med övriga deltagare på skolan. Därför arbetar vi ibland tillsammans med de andra kurserna i övergripande frågor som kan röra exempelvis demokrati eller hälsa.

FÖRUTSÄTTNINGAR:

Antagningsvillkor
Goda kunskaper i svenska och matematik, motsvarande Svenska 2, Matematik 1a1/b/c.

CSN
Utbildningen ger rätt till studiemedel på gymnasial nivå.

Efter kursen:
Du ska efter kursen ha praktisk och teoretisk kunskap för att själv kunna ta ytterligare steg i din vilja att delta aktivt i har du arbetat aktivt i projekt inom och/eller mobilisera politiskt för klimatomställningen.

ANMÄLAN