Intervju med Ahmed Salawda
Ahmed, först och främst – varför ville du ha en falafelagn?
– Det handlade om ett intresse att starta något eget. Jag är väldigt intresserad av mat och har länge haft en idé om bra nyttig och billig snabbmat. Falafel kan ju säljas för rimliga priser och är något som alla kan ha råd med. Att ha just en vagn finns många fördelar med, det kan placeras vart som helst och man behöver inte betala några höga hyror.
Var köpte du denna vagn och vad hade den använts till innan?
– Den användes som en matvagn redan innan jag köpte den i Laholm. Jag letade ett bra tag innan jag hittade den. Jag visste ju inte så mycket om matvagnar sedan tidigare så det gällde att forska och fråga runt mycket.
Vad har du gjort om på den?
– Jag behövde måla om den utvändigt för att skapa vagnens identitet. Matvagnen heter nu ”sababa”, som betyder tillfredsställd eller nöjd. Ett ord som används mycket i Palestina, ofta när man är mätt och belåten eller har det riktigt bra. Och ”sababa” pryder nu vagnens framsida.
Invändigt behövde göras några elinstallationer och sätta in de inventarier som behövdes och förbereda på ett sånt sätt så att den uppfyllde miljö- och hälsoreglerna.
Vad hjälpte Egnahemsfabriken dig med?
– Det bästa med Egnahemsfabriken var för mig att ha möjligheten att vistas i en lokal där tillgången till verktyg fanns och att ha själva arbetsytan där vagnen var parkerad.
Sedan är det ju fantastiskt att ha en plats i ett socialt sammanhang där fler arbetar med sina olika projekt. Ibland stannade jag flera timmar och jobbade med något som egentligen borde tagit mycket kortare tid, bara för att vi köpte pizza och hängde tillsammans.
Hur mycket av arbetet gjorde du själv?
– Jag gjorde allt arbete själv, tillsammans med vänner. Målningen till exempel gjordes av en god vän till mig som är målare.
Vad var svårt, vad var lätt?
– Ingenting var svårt, allt var lätt som en plätt! (skratt) Jo, men jag menar verkligen det. Jag lärde mig hitta lösningar och det är en av de sakerna jag tycker är roligt!