Skip to main content

Detta händer på Egnahemsfabriken


Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Stråtak: tradition och nyproduktion

20 maj, 2023 klockan 09:00 - 21 maj, 2023 klockan 17:45

3500kr

Gå direkt till anmälan!

Under två hela dagar har vi förmånen att låta Joar Nilsson guida oss i Stråtakläggningens ädla konst.
Varvat med helgens praktiska arbete kommer du även kunna ta del av stråtakets historia med regionala skillnader historiskt, och vad stråtak kan vara idag inom nyproduktion.

Stråtak (eller halmtak / vasstak) är en form av yttertak med strå av halm, råg eller vass som täckmaterial. Det är troligtvis den äldsta typen av takbeläggning som man känner till. Kunskapen att lägga stråtak har gått i arv från generation till generation sedan förhistorisk tid. Vi lär oss nu grunderna genom att prova på att lägga ett stråtak och provar samtidigt olika traditionella och moderna tekniker.  Under denna intressanta helg kommer du att få lära dig vad som behövs för att kunna lägga ett tak till dig själv.

Presentation av handledare:

Kursledare under helgen är Joar Nilsson från Laholm. Joars egna ord om varför han arbetar med Stråtak säger mycket om vad det handlar om: ”för att det är sunt, simpelt och vackert”. Vi kan bara hålla med. Joar är andra generationen stråtaktäckare och även vice ordf i Svenska Stråtaktäckarföreningen, www.stratak.info. När han inte lägger stråtak arbetar Joar Nilsson med traditionellt trähantverk. Han är även utbildad arborist och driver också www.gardsmyg.se  I egen regi arbetar han inom självbyggeri/ekobygg/byggnadsvård sedan 2004.

Lunch/fika: Vegetarisk lunch och fikabröd finns att köpa till självkostnadspris (lunchanmälan krävs) annars går det bra att ta med egen mat, utrustat kök finns på plats. Gratis Kaffe/te.

Anmäl lunch + ev allergi/specialkost till utbildning@egnahemsfabriken.se


Såhär funkar det:

  • DATUM OCH TID: 20-21/ 5 (lö-sö)  2023
  • TIDER: 09.00 – 17.45
  • FÖR VEM? Deltagande är öppet för alla
  • ANMÄLAN: Anmäl dig via länk till SV (se knapp överst)
  • FRÅGOR: annika@egnahemsfabriken.se
  • AVGIFT: 3500:-
  • BOENDE: Under denna kursen erbjuder vi prisvärt boende i samarbete med Billströmska folkhögskolan på Tjörn, önskar du boende under helgen? Maila ditt behov till utbildning@egnahemsfabriken.se

Anmäl dig här: https://www.sv.se/avdelningar/sv-vast/kurser/stratak-tradition-och-nyproduktion-90329/

Organizers

Egnahemsfabriken
Studieförbundet Vuxenskolan

Venue

Egnahemsfabriken
Rödgårdarnas väg 9
Tjörn, Sverige
+ Google Map
View Venue Website