Skip to main content

Detta händer på Egnahemsfabriken


Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Planetens färger – experimentell färgning med Jeanette Schäring

10 september, 2022 klockan 10:00 - 16:30

1100kr

Gå direkt till anmälan!

Dagens innehåll

En experimentell workshop med ett holistiskt förhållningssätt till färgning och naturens färger. Färga textil och fibrer med växter (och annat) från platsen där vi är.

Dagen lämpar sig för både nybörjare och mer erfarna färgningskunniga. Deltagarna kommer att undersöka platsens olika växter och i nästa steg färga garn och andra textila material och fibrer med dem. Vi kommer att färga in prover, men också göra tryck av växter med enkla metoder. Tag chansen att få del av Jeanette Schärings långa konstnärliga erfarenhet av ekologisk infärgning av textila material och fibrer. Jeanette delar med sig av sitt förhållningssätt till naturen och visar hur vi kan arbeta med platsens mångfald för att skapa både en vacker och hållbar palett av färger och fibrer och samtidigt reflektera över hur det kan påverka vårt välbefinnande och hälsa. Du kommer också att få inspiration från vår textila färgningshistoria för att ge nya tankar kring hur framtidens utveckling skulle kunna se ut. Varmt välkommen till denna spännande dag i nära samklang med vår moder jord!

Studiematerial

Det går bra att ta med eget textilt material som ska färgas in, eller köpa begagnat eller nytt på workshopen.

Lär känna workshopledaren: Jeanette Schäring

Jeanette Schäring är en internationellt verksam textilkonstnär från Borås, som är starkt förankrad i ett ekologiskt och holistiskt förhållningssätt.

Med ett mycket varsamt förhållningssätt arbetar Jeanette med infärgning av textila material och naturfibrer. Hon arbetar med växter, jord, skal, bark och kärnor, frön och långsamma historiska och organiska processer och att använda det som vi har i vårt närområde. Hennes specialområde är hur olika material tar upp olika färgväxter; vad som kan stärka materialet och ge hälsosamma effekter på våra kroppar, men också ge materialen olika nyanser som förändras med tid.

Jeanette har aktivt deltagit på många olika färgningskonferenser runt om i världen, haft många utställningar med mera. Hon har samarbetat med olika forskare och även spenderat mycket tid ute på landsbygden i länder som Laos, Thailand, Madagaskar och Indien m.m. där hon undersökt hållbara växt- och färgprocesser.

Jeanette har nyligen återvänt till Sverige efter en längre period på New Zealand, där hon har studerat och arbetat med flätning och vävning av naturfibrer tillsammans med maori, där växter plockas och hanteras mycket vördnadsfullt utifrån en gammal uråldrig maorikunskap. I år, sommaren 2022, har Jeanette haft ett Artist in Residency på Textilmuseet i Borås.

Nu kommer hon till Egnahemsfabriken för att dela med sig av sina erfarenhet av naturens färger, utifrån platsens möjligheter!

Besök Jeanette Schärings egen hemsida här!

Bra att veta

Egen lunch medtages, utrustat kök finns på plats. Kaffe/te/fikabröd finnes till självkostnadspris.

Anmäl ev fika-allergi el specialkost till annika@egnahemsfabriken.se

Anmälningsinformation

Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad. Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart. Se länk längst upp eller här nedan för att göra din anmälan!

För anmälan eller mer information, besök kurssidan på Studieförbundet Vuxenskolan

 

Arrangeras i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Detaljer

Datum:
10 september, 2022
Tid:
10:00 - 16:30
Kostnad:
1100kr
Evenemang Kategorier:
, , , , , ,
Webbplats:
https://www.sv.se/avdelningar/sv-vast/kurser/planetens-farger-med-jeanette-scharing-84812/

Arrangörer

Egnahemsfabriken
Studieförbundet Vuxenskolan

Plats

Egnahemsfabriken
Rödgårdarnas väg 9
Tjörn, Sverige
+ Google Map
Visa Plats-webbplats