Skip to main content

Egnahemfabriken är en verksamhet som består av människor som jobbar tillsammans för att bygga något bra ihop. Men vilka är det då egentligen som jobbar på Egnahemsfabriken? Och vad är det vi gör hela dagarna? Ja, sånt kan man fundera på! För att råda bot på den omfattande okunskapen i ämnet kommer vi under några månader framöver att intervjua och presentera varandra.

Först ut är Annika Westlund, vår föreståndare för Folktateljén, arrangör av utbildningar och workshops, samt ständig eldsjäl med omsorg om människor och ting i stort som smått.

Hej Annika, vem är du egentligen?

Annika: Jag är en person som är ganska snäll och intresserad av många saker. Jag tänker mycket på hur vi ska leva i samklang med planeten och med varandra och så är jag väldigt intresserad av olika mänskliga uttryck som tex hantverkande, konst, musik och husbyggande.

Vad gör du just nu på Egnahemsfabriken?

Jag jobbar med allt möjligt verksamhetsstöd och har också lite mer ansvar för Folkateljen, för Egnahemsbutiken och vårt kursutbud. Ibland håller jag i workshops själv också. Under våren 2023 kommer jag att arbeta med vårt projekt för unga : ”Fabriken”.

Vad har varit det roligaste hitills?

Roligast är hela tiden att få samarbeta med så många ”free minds”, där mod, konstruktivitet, värme och humor hela tiden finns som ledstjärnor.

Vad har du gjort innan du kom till Egnahemsfabriken?

Jag har arbetat som slöjd/bildlärare i grundskolan och med ungdomar på introduktionsprogrammet de senaste tio åren. Innan dess var jag verksam som konsthantverkare.

Varför är socialt byggande viktigt för dig?

För att jag tror att det genererar oanad kraft hos människor själva och skapar mer empatiska och kreativa miljöer. Superviktigt, ännu mer i en tid av klimatomställningar. Rent konkret kan socialt byggande verkligen bidra till goda boplatser för de många människor som idag, och framåt, behöver kunna ha en trygg, bra och ekonomiskt rimlig bostad.

Vad är dina drömmar om framtiden?

Mina drömmar är att vi ska klara av att återställa/balansera de planetära obalanserna. På kuppen kommer ALLA bli de mer kärleksfulla och empatiska magiska varelser som jag tror att vi har kapacitet att vara. Personligen drömmer jag om att lyckas ta det stora klivet ut från staden och närmare naturen, i vänskap, kärlek och enkelhet.

Vad tänker du om framtiden för världen i stort?

Jag tror att hela jorden står inför stora dramatiska omvälvningar, det är svårt att omfatta. Det ser rätt mörkt ut, men jag är ändå en kritisk optimist och jag tror dessutom på magiska under. Det SKA gå att komma åt viktiga läkande krafter! De kommande tio åren är ”the Decade of Action” som de säger, de som vet. Det är nu vi måste agera.

”Jorden står inför dramatiska omvälvningar, men jag är trots allt kritisk optimist.”

Vad brukar du ha i hörlurarna när du jobbar?

Allra helst grymma kvinnliga röster, när min lite stresskadade hjärna tillåter. Favorit är nog Ms Aretha Franklin. Den senaste knockoutupptäckten med läskigt bra texter är Timbuktu och Kärlekens Blandband. Åh maj gadd, det svänger nåt fruktansvärt!

Vad jobbar du främst i / med för verktyg?

Restmaterial såklart. Tyg, garn, ull… Och gärna sy för hand, jobba med screentryck, symaskin, sax, penna, pensel, virknål, dator, handsåg, hammare, skruvdragare. Senaste tillskotten: täljkniv, repslagarmaskin.

Något annat du vill tillägga?

Ja, att vi behöver de verkligt goda talarna nu, de kunniga konflikthanterarna och de genuint konstruktiva samhällsutvecklarna med naturens och människans bästa i sikte. Eller så får vi bli dem, själva!

Fem snabba frågor:

1. Nål eller tråd? Båda!
2. Hammare eller spik? Båda!
3. Morgon eller kväll? Båda!
4. Ute eller inne? Båda!
5. Skratta eller förundras? Båda!

Egnahemsfabriken Tjörn

Author Egnahemsfabriken Tjörn

Redaktionellt konto för Egnahemsfabriken Tjörn

More posts by Egnahemsfabriken Tjörn